Bepaal de bron van het water
Omdat beton poreus is, kunt u vaak natte strepen zien die u laten weten waar het water binnenkomt. Zoek naar strepen langs scheuren, in de hoeken van ramen, tussen mortelvoegen (voor muren met cementblokken) en rond pijpen waar ze binnenkomen of uitgang, zoals een watertoevoerleiding of een rioolbuis.
Als hele wandoppervlakken echter nat zijn, moet u verder speurwerk uitvoeren. Om een eenvoudige condensatietest uit te voeren, droogt u een deel van de muur met een doek en bevestigt u vervolgens een vierkant stuk aluminiumfolie van één voet aan de muur met ducttape. Verwijder de folie na 24 uur en controleer hoe de onderkant van de folie aanvoelt. Als het nat is, sijpelt water van buitenaf door de muur.
Als het droog is, komt het vocht ergens anders in de kelder vandaan, waarschijnlijk uit een kelderdouche – gemakkelijk te verhelpen door een ontluchtingsventilator in de badkamer te installeren om stoom naar buiten te leiden.
Voer GEEN muurreparaties uit met stilstaand water in de kelder.
Tijdens een regenseizoen kan een scheur in een keldermuur een paar centimeter water binnenlaten, maar voordat je de scheur probeert te repareren, moet je al het water van de vloer verwijderen. Werken in een ondergelopen kelder vergroot het risico op elektrische schokken of elektrocutie. Schakel de stroom naar de kelder uit en gebruik vervolgens een hulpprogramma-pomp (met verlengsnoeren die een uitlaat boven bereiken) om het water te verwijderen. De pomp zal het water via een tuinslang naar het oppervlak van uw tuin afvoeren. Als de kelder watervrij is, ga dan door met het inspecteren, bevestigen en effectief waterdicht maken van de kelderwanden.
Vul scheuren wel met hydraulisch cement
Een ander gebied waar vaak scheuren worden aangetroffen, is aan de onderkant van de keldermuren. Wanneer een fundering wordt gestort, wordt de fundering – een brede platte basis gemaakt van beton en gewapend staal, ontworpen om de muren te ondersteunen – eerst gestort en vervolgens worden de muren bovenop gestort nadat de fundering is uitgehard. Hoewel dit een standaardconstructieprocedure is, kan het een zogenaamde ‘koude verbinding’ creëren, een zwakke plek in de fundering tussen de muur en de fundering waar scheuren kunnen ontstaan bij het verschuiven en bezinken van een fundering, samen met zijdelingse druk van de bodem.
Vergeet niet lekgaten in het raam aan te pakken
Raamputten zijn een veelvoorkomende bron van lekken in de keldermuur, omdat ze de neiging hebben om water vast te houden als er geen goed afvoersysteem onder de put was geïnstalleerd toen het huis werd gebouwd. Dit kan ertoe leiden dat water zich rond de bodem van een kelderraam verzamelt en vervolgens naar binnen sijpelt.
no replies